Băncile din România, una dintre cele mai profitabile investiţii pentru BERD

19 iul 2018 Autor: Claudia Medrega

Vezi galeria foto BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în România, banca investind până în prezent aproape 8 mld. euro în peste 400 de proiecte. Doar anul trecut, BERD a investit 550 mil. euro în România, 93% din această finanţare fiind direcţionate către sectorul privat.

În anii de criză economică, BERD a susţinut băncile locale în contextul procesului de dezintermediere, fiind o susţinătoare a Iniţiativei de la Viena, convenită cu cele mai mari grupuri bancare din regiune pentru păstrarea expunerilor.

♦ Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc ♦ Instituţia a participat la procese de privatizare din bankingul local, fiind acţionar de-a lungul timpului chiar la cele mai mari bănci din sistem (BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen), dar şi la grupurile greceşti Alpha Bank, Bancpost, şi recent la Piraeus Bank. În trecut, şi Banca Ţiriac şi Miro Bank (în prezent ProCredit Bank) s-au numărat printre băncile care au fost susţinute de BERD ♦ BERD, alături de IFC, a cumpărat şi obligaţiuni emise de bănci.

Cea mai recentă tranzacţie pentru BERD este intrarea, alături de fondul american de investiţii J.C. Flowers, în acţionariatul Piraeus Bank cu o participaţie de 19%, la puţin timp după ce grecii au anunţat vânzarea subsidiarei din România către fondul american de investiţii J.C. Flowers&Co.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2018

 
Cuvinte cheie:
berd
, banca
, banci
, romania
, investitii
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide