Cursul de schimb se joacă liber: euro ajunge în această dimineaţă la 4,64 lei, în scădere cu 0,36% faţă de cursul BNR de ieri

10 ian 2018 Autor: Ştefan Stan

Cursul de schimb se joacă liber după şedinţa BNR, euro ajungând miercuri dimineaţa la valoarea de 4,6401/4,6452 lei, în scădere cu 0,36% faţă de valoarea anunţată în şedinţa BNR de ieri, de 6,6571 lei. 

Faţă de nivelul de deschidere de la începutul şedinţei interbancare de astăzi, euro a scăzut cu 0,10%. 

„În ultimii ani, cursul s-a plimbat în jur de 5%, adică de la 4,40 la 4,65 lei. E greu de spus că am avut mari deprecieri în patru ani. Dacă am lua ca bază de calcul 4,5 lei, cât a fost anul trecut, atunci mişcarea este sub 3%. Asta înseamnă să ai un curs flexibil. Noi nu avem curs bătut în cuie”, a spus luni guvernatorul Isărescu. 

”Ce v-ar conveni mai mult? O mişcare de curs de 2-3%, care să îşi aducă aportul la mişcările de capital, sau o mişcare brutală de 10-15%, când o corecţie majoră devine inevitabilă. BNR a optat pentru aşa numita manage-floating, flotare controlată. Nu este bine să lăsăm cursul să fluctueze cu 20%. Întreprinderile româneşti pierd cotă de piaţă acolo unde nu ne-am fi aşteptat, pe piaţa bunurilor de consum şi a produselor alimentare. Piaţa ne va spune pe unde se va plimba cursul.”

 
Cuvinte cheie:
sedinta
, bnr
, scadere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide