De ce creşte ROBOR? BNR a retras din piaţă 18 mld. lei, în a doua operaţiune de atragere de depozite de la bănci din acest an

24 apr 2018 Autor: Anelis Baciu

♦ Analiştii spun că BNR retrage din lichiditatea din piaţă pentru a atenua fluctuaţiile de dobândă şi pentru a aduce dobânzile mai aproape de dobânda-cheie, în prezent la 2,25%.

Banca Naţională a lansat ieri a doua operaţiune de retragere de lichiditate din piaţă din această lună, iar 21 de bănci au depus la BNR 18 miliarde de lei pe o perioadă de o săptămână la o dobândă de 2,25% pe an.

Operaţiunile prin care BNR ab­soar­be lichiditate din piaţă s-au inten­si­fi­­cat în acest an, după o pauză de 7 ani.

BNR intenţionează prin aceste acţiuni să atenueze fluctuaţile din dobândă, dar şi să apropie nivelul dobânzilor din piaţă de dobânda-cheie (de politică monetară) care se situează în prezent la 2,25%. Totodată, BNR vizează prin aceste operaţiuni să reducă presiunile inflaţioniste.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.04.2018

 
Cuvinte cheie:
ROBOR
, BNR
, depozite
, banci
, dobanda
, dobanzi
, dobanda de politica monetara
, dobanda-cheie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide