Depozitele bancare ale străinilor, la niveluri modeste. Soldul în T1 2018: 2,6 mld. euro

17 mai 2018 Autor: Claudia Medrega

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care sunt preponderent linii de finanţare pri­mite de la acţionari, au rămas la un nivel modest în T1/2018, soldul ajungând la 2,62 mld. euro.

Străinii au scos aproape 800 mil. euro din România într-un an, scăderea fiind de aproape 23% faţă de martie 2017.

Pe parcursul anului 2017 străinii au scos aproximativ 1 miliard de euro din România, scăderea fiind de 28% faţă de 2016. Ieşirile de valută sunt corelate şi cu evoluţia cursului de schimb. Cotaţia leu/euro a ajuns la finele lunii martie 2018 la un nivel comparabil cu cel de la sfârşitul anului trecut, oscilând preponderent în jurul pragului de 4,66 lei/euro, după ce pe parcursul primului trimestru leul s-a aflat sub presiune de depreciere în faţa euro.

Creditarea în valută a fost în ultimii ani pe o tendinţă descendentă, după ce costul împrumuturilor în lei s-a apropiat de dobânzile la cele în valută, iar clienţii potenţiali au preferat să nu îşi mai asume riscul valutar. În condiţiile în care nu au găsit cerere solvabilă, instituţiile de credit au avut posibilitatea să decidă să ramburseze o parte din resurse la băncile-mamă.

Soldul depozitelor nerezidenţilor a început să scadă din 2012 după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 mld. euro în august 2011. Din depozitele nerezidenţilor pe termen lung s-au evaporat aproximativ 6 mld. euro comparativ cu maximul din vara anului 2011.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.05.2018

 
Cuvinte cheie:
Depozitele bancare
, Sold
, banci
, depozite
, valuta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide