În timp ce băncile stagnează, IFN-urile cresc cu două cifre. BNR: Atenţie la riscul valutar

26 iun 2017 Autor: Anelis Baciu

Instituţiile financiare nebancare, celebrele IFN-uri, au crescut cu două cifre anul trecut, o evoluţie la care sistemul bancar doar visează, având în vedere stagnarea, dacă nu chiar scăderea, pe partea de creditare.

IFN-urile au dat credite de 24,4 mld. lei (5,4 mld. euro) în 2016, finanţările acordate populaţiei urcând cu 11%, în timp ce împrumuturile acordate firmelor au crescut cu 14%.

Cele mai multe împrumuturi pentru firme se duc către microîntreprinderi, unde firmele din servicii au pondere de 37%, iar cele din comerţ de 20%.

Aproape 75% din finanţările IFN-urilor sunt acor­date companiilor, iar 85% au la bază euro.

Acest lucru a atras atenţia BNR, care avertizează că clienţii nu sunt acoperiţi împotriva riscului valutar.

Creşterea creditării IFN-urilor din ultima perioadă este pusă pe seama politcii agresive de marketing. Rapiditatea şi documentaţia simplă constituie elemente atrăgătoare pentru clienţi, dar costurile, în special pe segmentul persoanelor fizice, pot depăşi o rată a dobânzii de peste 100% anual, faţă de 8-15% cât este costul la bancă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, IFN-uri
, BNR
, risc valutar
, clienti
, creditare
, finantare
, imprumut
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide