Isărescu: BNR nu vrea să „omoare“ creditul, ci vrea să găsească un „dozaj adecvat“, ,adică să-i ajute pe oameni să nu se îndatoreze prea mult şi să ajungă să nu mai plătească împrumuturile

15 iun 2018 Autor: Claudia Medrega

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Trebuie să existe un echilibru între efortul mare pe care îl face debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul.

♦ BNR vrea o dezbatere serioasă cu privire la creditul ipotecar, nu o discuţie de tipul „alba-neagra“ că Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul ♦ Riscul de nerambursare este potenţial, dar poate să devină real dacă nu se acţionează în sensul descurajării factorilor care îl generează, astfel că nu trebuie lăsat să se expandeze.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul privat a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare, fiind evaluat de BNR la categoria „riscuri ridicate“, în special pe segmentul populaţiei.

Banca centrală are în vedere pentru perioada următoare limitarea gradului de îndatorare al populaţiei la un nivel mult mai scăzut, însă nu urmăreşte să oprească creditarea.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a amintit că intermedierea financiară ca procent în PIB scade, în condiţiile scăderii creditării economiei reale, a împrumuturilor pentru companii, în timp ce cererea de împrumuturi pe segmentul de consum şi imobiliar este în ascensiune. „BNR promovează o discuţie serioasă cu privire la creditul ipotecar, nu o discuţie de tipul alba-neagra: Banca Naţională des­curajează creditul sau omoară creditul. Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar între efortul mare şi aspiraţia pozitivă care există într-o societate. Trebuie să existe un echilibru între efortul mare pe care îl face debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul. Şi echilibrul trebuie să apară pe toate planurile. Şi pe plan legal, legile trebuie să fie bine construite, ris­curile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură şi educaţie“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Ra­portului asupra Stabilităţii Financiare. Riscul de nerambursare  a creditelor sectorului privat este potenţial, dar poate să devină real dacă nu se acţionează în sensul descurajării factorilor care îl generează, astfel că nu trebuie lăsat să se expandeze, afirmă Isărescu.

BNR urmăreşte să prevină îndatorarea excesivă a populaţiei, să susţină creditarea sustenabilă în lei şi orientarea modelului de business al băncilor către finanţarea companiilor.

Discuţiile privind restricţionarea creditării populaţiei prin scăderea gradului de îndatorare au revenit, iar unii şefi din bănci s-au întâlnit cu oficiali din BNR pe această temă.

Până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.06.2018

 
Cuvinte cheie:
Mugur Isarescu
, BNR
, creditare
, banci
, banca nationala
, credit ipotecar
, riscuri
, guvernatorul bnr
, imprumut
, debitor
, credite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide