Isărescu cere băncilor să majoreze dobânda la depozite înainte să dea sfaturi BNR de politică monetară

12 feb 2018 Autor: Claudia Medrega

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, recomandă bancherilor să majoreze sumele remunerate pentru economiile persoanelor fizice, înainte să dea sfaturi BNR, susţinând că România tinde să iasă din clubul ţărilor europene în privinţa dobânzilor la depozitele noi la termen date populaţiei, aflate la un nivel scăzut, sub 1%. El a răspuns celor care doresc majorarea dobânzii-cheie la 4-5%, în condiţiile în care dobânzile sunt real negative în urma creşterii inflaţiei, că dobânda din România este cea mai mare din Europa şi ar fi stimulat intrarea capitalurilor speculative.

„În ceea ce priveşte piaţa monetară interbancară suntem în club: nici prea-prea, nici foarte-foarte. În schimb, tindem să ieşim din club - şi le adresez din nou un mesaj băncilor din România şi de peste hotare  - tindem să ieşim din club exact la depozitele la termen noi date populaţiei. Acolo este nivelul scăzut“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un deceniu. Săptămâna trecută, boardul băncii centrale a decis să majoreze din nou dobânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creşterea operată în ianuarie.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2018

 
Cuvinte cheie:
mugur Isarescu
, banci
, BNR
, dobanzi
, depozite
, dobanda-cheie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide