Isărescu spune că BNR nu are de gând să sugrume creşterea economică

10 mai 2018 Autor: Claudia Medrega

Politica monetară nu mai poate să rămână acomo­dativă, ci trebuie să devină restrictivă, dar BNR nu inten­ţionează să sugrume creşterea economică, ci încearcă să adu­că excesul de cerere în limite rezonabile, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, aducând în discuţie importanţa unui cadru macroeconomic stabil.

„Nu avem de gând să sugrumăm creşterea economică câtuşi de puţin. Vrem să fie mai eficientă, să găsim un mix de politici monetare şi fiscale, iar acest lucru se face prin negocieri, prin discuţii, noi beneficiind de independenţa mandatului nostru. Nu avem de gând să ne ducem cu dobânda în ceruri. Încercăm să aducem excesul de cerere în limite rezonabile“, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a arătat că în condiţiile în care excesul de cerere este mare, politica monetară nu mai poate să rămână acomodativă, ci trebuie să devină restrictivă. „Noi urmărim să nu avem o majorare mai mare a dobânzilor în viitor“.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a decis în şedinţa de politică monetară de luni să majoreze din nou dobânda-cheie la 2,5%, după pauza din luna aprilie şi după ce în primele două luni din 2018 au mai fost decise două creşteri.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.05.2018

 
Cuvinte cheie:
Isarescu
, BNR
, crestere economica
, politica monetara
, guvernatorul bnr
, banca nationala
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide