Ponderea plasamentelor străinilor în titluri de stat a ajuns la sfârşitul anului 2017 la 17,2%

26 mar 2018 Autor: Claudia Medrega

♦ Băncile locale rămân principalul deţinător de titluri de stat emise pe piaţa locală, având aproape jumătate din total.

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat denominate în lei şi euro însumau la sfârşitul anului 2017 aproximativ 23,9 mld. lei, iar ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a ajuns în decembrie la 17,2%, în uşoară scădere faţă de 2016, după cum reiese din cele mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Luna decembrie a marcat o revenire, după ce în noiembrie 2017 ponderea plasamentelor străinilor în titluri de stat coborâse la 16,4%, cel mai scăzut nivel de anul trecut.

La sfârşitul primului semestru din 2017, ponderea plasamentelor inves­titorilor străini în titluri de stat româneşti era de peste 18%, iar după nouă luni ajunsese la 17,8%, pentru ca ulterior să intre pe un trend descendent.

Ponderea plasamentelor nerezi­denţilor în titluri româneşti la finele anului trecut a fost şi sub nivelul din decembrie 2016, când procentul deţinerilor era de 17,6%.

Analizând structura pe valute, se observă că portofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nerezidenţilor era în decembrie 2017 de circa 23 mld. lei, iar deţinerile străinilor de titluri denominate în euro emise pe piaţa internă au ajuns la 157,7 mil. euro, conform datelor Ministerului Finanţelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2018

 
Cuvinte cheie:
pondere
, sfarsitul anului
, titluri de stat
, straini
, plasamente
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide