Ruxandra Avram, BNR: Am senzaţia că nu toate incidentele de securitate ne sunt raportate corect

5 oct 2018 Autor: Alex Ciutacu

Băncile raportează la Banca Naţională mai puţine incidente de plată majore decât cele pe care le înregistrează şi lipsesc şi testele riguroase de securitate, după cum indică Ruxandra Avram, care conduce Direcţia de Monitorizare a Infrastructurilor Pieţei Financiare şi a Plăţilor în cadrul băncii centrale.

„Am senzaţia că nu toate incidentele ne sunt ra­por­ta­te corect. Noi avem obligaţia de a raporta incidentele ma­jore, pe care dumneavoastră (n.red. - băncile) le clasificaţi ma­jore, şi să le transmitem mai departe la Autoritatea Ban­cară Europeană. Nu mai suntem un spaţiu închis, sun­tem o piaţă şi dincolo de graniţe. Nu avem cum să punem sub preş manifestarea unui incident care chiar s-a pro­dus“, a declarat Ruxandra Avram la prima ediţie a Foru­mului Serviciilor Financiare Digitale, organizat de Asociaţia Română a Băncilor.

Un alt punct slab al jucătorilor de pe piaţa locală, men­ţionat de specialistul BNR, este lipsa testelor de tip red team (n.red. - un tip de testare în cadrul căreia o insti­tu­ţie financiară aduce un grup de specialişti în securitate ci­bernetică, care încearcă să penetreze sistemul de se­curitate al respectivei instituţii).

„Ar trebui să efectuăm şi acele teste de tip red team. La noi nu prea se fac deoarece sunt în primul rând foarte costisitoare, iar în al doilea rând băncile se tem de ce ar putea rezulta, şi-anume că sistemul lor poate fi penetrat foarte uşor. Aceste teste sunt însă necesare, şi noi le facem la BNR“, a explicat Ruxandra Avram.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.10.2018

 
Cuvinte cheie:
Ruxandra Avram
, BNR
, securitate
, banci
, teste
, raportare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide