Ruxandra Avram, BNR: Unele bănci vor putea face decontări de plăţi în timp real de la sfârşitul lui 2018

11 oct 2018 Ziarul Financiar

♦ Transfond are deja pregătită soluţia de instant payment.

Dezvoltarea noilor tehnologii, concurenţa şi cerin­ţe­le clienţilor au convins autorităţile române şi băncile să treacă în cele din urmă la decontarea plăţilor în timp real.

Ruxandra Avram, directorul Direcţiei de monitori­za­re a infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor din BNR, a declarat ieri că unele bănci vor putea face decontări de plăţi în timp real, prin schema de credit transfer instant (SCT), de la finele 2018, pentru sume de sub 50 lei, într-o primă etapă.

„Vreau disponibilitatea băncilor 24 din 24. S-a rezol­vat şi problema aceasta, pentru că Transfond are deja pre­gătită soluţia de instant payment. Probabil că, undeva la sfârşitul anului, vor intra categoric în funcţiune şi băncile, care vor fi participante acolo, vor putea să ofere clienţilor lor acest 24 din 24, 7 din 7 zile, totul în zece secunde. Vom avea produse care vor fi decontate imediat, pen­tru că zece secunde este în timp real“, a spus Ruxandra Avram, citată de Mediafax.

Principiul sistemului este acelaşi ca la orice plată: se vor face plăţi atâta timp cât există rezerve constituite de fiecare participant în parte.

Directorul din BNR a menţionat că încă nu ştie numărul de bănci din România care vor intra în acest sistem de plăţi, iar băncile interesate vor trebui să semneze o convenţie de participant în cadrul acestei scheme de plată cu Transfond.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2018

 
Cuvinte cheie:
Ruxandra Avram
, BNR
, bănci
, Transfond
, decontări de plăţi
, instant payment.
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide