Finanţe personale

Acţiunile Romgaz şi Petrom scad pe bursă din cauza plafonării preţului la gaze

20 iul 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Şedinţa bursieră de ieri a fost marcată de anunţul că pe masa guvernului există un proiect de hotărâre de guvern prin care se vizează reducerea şi apoi plafonarea preţului gazelor naturale la producători.

Ca urmare, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, cei mai mari doi emitenţi locali listaţi pe piaţa de capital de la Bucureşti, au primit în plin vestea de la Ministerul de Finanţe, cei doi fiind responsabili de 95% din producţia de gaze.

Acţiunile celor două companii energetice au scăzut ieri cu peste 4% şi au tras în jos indicele BET, ce a afişat o depreciere de 1,58%.

Proiectul de hotărâre de guvern, care prevede reducerea şi plafonarea preţului la gazele naturale până la 55 lei/MWh comparativ cu peste 77 lei/MWh cât este în prezent, echivalentul unei reduceri de 28,5%, vine pe fondul îngrijorărilor guvernamentale legate de evoluţia viitoare a preţului.

“Din datele prezentate rezultă că după liberalizarea completă a preţului de vânzare al gazelor natural de la 1 aprilie 2017 tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, asistând în prezent la un procent de 29,5%, iar pentru luna martie 2019 estimăm un procent de 33,75%”, conform Ministerului de Finanţte.

Cele două companii au ocupat ieri primele locuri la capitolul tranzacţiilor. Romgaz a dominat de departe, cu tranzacţii în valoare de aproximativ 42 milioane lei, în timp ce OMV Petrom a figurat cu 5,7 milioane şi s-a plasat pe locul al treilea.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.07.2018

 
Cuvinte cheie:
bursa
, Acţiuni
, Romgaz
, Petrom
, gaze naturale
, plafonare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide