Finanţe personale

BET-XT-TR, indicele-fanion al bursei româneşti, atinge maximul istoric după un raliu de 24% doar în 2017

10 ian 2018 Autor: Liviu Popescu

Indicele BET-XT-TR, probabil unul dintre cei mai reprezentativi indici pentru bursa românească întrucât reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni plus divi­dendele brute plătite de acestea, se află la maximul istoric de circa 1.040 de puncte, după ce doar în 2017 a adus un randament de 24%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB. Indicele este calculat retroactiv de BVB din 2012 şi implementat din primăvara anului 2015.

Randamentul de 24% vine în contextul în care indicele are în compoziţie mai multe companii de stat listate, printre care şi Romgaz, cea mai valoroasă companie a statului la bursă, iar acestea au distribuit în 2017 dividende supli­men­tare, ceea ce implicit a majorat randamentul. Pe de altă par­te, indicele BET-XT a urcat în 2017 cu 14,5%, iar analiştii de pe piaţa de capital consideră că există potenţial de creş­tere şi în 2018.

„2018 trebuie să ne confirme că trendul multianual de revenire a pieţei locale este intact. Acest lucru ar însemna o creştere de cel puţin 15% a indicelui BET-TR pe care o văd realizabilă“, explică Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2018

 
Cuvinte cheie:
Finante personale
, BET-XT-TR
, indice bursier
, randament
, bvb
, indicele bet
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide