Finanţe personale

Ce acţiuni de la bursă vor câştiga din iarna grea

13 oct 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

Chiar dacă Guvernul estimează o creştere a consumului de energie electrică cu 1,1% în iarna 2017-2018 faţă de proiectul de iarnă precedent, ceea ce ar însemna probabil temperaturi scăzute şi implicit un preţ mai ridicat al energiei electrice, Rareş Nilaş, analist pe piaţa de capital, consideră că acest lucru nu va aduce o evoluţie puternică a preţului acţiunilor companiilor de energie de la BVB, aşa cum s-a întâmplat în iarna precedentă.

„Creşterea consumului de energie electrică cu 1,1% ra­por­tată la afacerile companiilor de energie este practic ne­sem­nificativă, pentru a avea un impact asupra profita­bi­lităţii. Dacă era de exemplu 10%, era o altă discuţie“, spune Rareş Nilaş.

Iarna din 2016/2017 a avut câteva episoade geroase care au ridicat cererea de energie, ba chiar au adus preţurile la energie electrică la vârfuri record, ceea ce a dus rezultatele unor companii pe primul trimestru peste aşteptările analiştilor, cum ar fi Transgaz.

La finalul primului trimestru, indicele BET-NG, ce reuneşte companiile energetice de la Bucureşti, a crescut cu 18,3%, cu cinci puncte procentuale mai mult decât indicele BET, referinţa bursei româneşti.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.10.2017

 
Cuvinte cheie:
Finante personale
, actiuni
, bursa
, BVB
, energie electrica
, companii
, indicele bet
, iarna
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide