Dividendele trimestriale schimbă tiparul de tranzacţionare la bursă. „Comportamentul inves­titorilor este posi­bil să se schimbe. Cel mai pro­babil vor de­veni investitori pe ter­men lung şi nu vor mai spe­­cula unele momente.“

19 iul 2018 Autor: Liviu Popescu

Companiile listate la Bucureşti ar putea efectua primele plăţi ale dividendelor trimestriale în T3/2018, o măsură care va modifica tiparul bursier în con­textul în care indicii nu vor mai accelera doar în prima parte a anului pe fondul aşteptărilor de dividende, ci vor avea o evoluţie unifor­mă pe tot parcursul anului.

Totodată legea care per­mite plata tri­mes­trială a divi­den­delor va determina şi schim­ba­rea compor­ta­mentului unora dintre in­vestitori dinspre „spe­­cu­latori“ la o stra­te­gie „pe termen lung“, con­sideră directorii de in­vestiţii a patru fon­duri mutuale cu active totale de circa 10 mi­liarde de lei.

„Este posibil ca această măsură să ducă la o schimbare a unui tipar care există la bursa românească. În ultimii ani bursa a avut o performanţă destul de bună în primele luni din an, până în jur de luna mai, când investitorii tranzacţionau în anticiparea dividendelor“, spune Alexandru Combei, director investiţii la BRD AM, administrator de fonduri mutuale cu 2,9 mld. lei active totale, în cadrul unei conferinţe organizate miercuri la sediul BVB.

Indicele principal BET a urcat în T1/2018 cu 12% pe fondul unei politici generoase de dividend a emitenţilor, determinată, pe lângă rezultatele financiare îmbunătăţite, şi de soli­ci­ta­rea statului pentru distribuirea aproape inte­grală a profiturilor companiilor din subordine.

Până la final de iunie, indicele afişa un plus de 4,3%, în condiţiile unor incer­titu­dini politice, dar şi pe fondul rebalansării de portofolii.

„Comportamentul inves­titorilor este posi­bil să se schimbe în ur­ma noii legi. Cel mai pro­babil aceştia vor de­veni investitori pe ter­men lung şi nu vor spe­­cula unele mo­men­te, cum erau cele la în­ceputul anului, ur­mând să vândă în mai-iunie. Cel mai probabil aceş­tia vor rămâne cu in­ves­tiţiile pe termen lung“, spune Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP AM, administrator cu 620 mil. lei active totale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2018

 
Cuvinte cheie:
bursa
, BVB
, Dividende
, tranzactionare
, active
, investitori
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide