Unu din doi bucureşteni este investitor pe bursă. Cei mai mulţi români încă nu ştiu că deţin acţiuni

19 iun 2017 Autor: Liviu Popescu

- 8,5 milioane de investitori sunt acţionari la bursă, din care cea mai mare parte în urma privatizărilor din anii ‘90 - Cei mai mulţi nici nu ştiu acest lucru - În Bucureşti sunt 900.000 de acţionari la o populaţie de circa 2 milioane de oameni - Cei care vor să ştie dacă au acţiuni trebuie să fi avut 18 ani împliniţi în anii ’90 şi pot cere un extras de cont de la Depozitarul Central - Suma ar putea ajunge la 230 mil. lei, potrivit ASF.

Depozitarul Central, instituţie care se ocupă cu decontarea tranzacţiilor bursiere şi ţine evidenţa acţionarilor, are înregistraţi în statistici un număr de 8,5 milioane de acţionari, majoritatea fiind persoane care au primit acţiuni în timpul privatizărilor în masă din anii ’90 la SIF-uri şi alte sute de companii româneşti şi care nici nu ştiu acest lucru. Suma totală a deţinerilor este fluctuantă, raportată la preţul acţiunilor la bursa românească, dar potrivit lui Mircea Ursache, şeful pieţei de capital din România, cuponarii au parcate la depozitar acţiuni de 230 mil. euro. Ursache a făcut această afirmaţie săptămâna trecută în cadrul unei emisiuni ZF Live. Depozitarul Central spune că în cazul în care sunt persoane care nu mai ştiu la ce companii sunt acţionari sau ce s-a întâmplat cu certificatul de acţionar, demersul este foarte simplu: trebuie doar să ceară un extras de cont, dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acţiuni, la o anumită dată, pentru un anumit emitent.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2017

 

Cuvinte cheie:
actiuni
, bursa
, bucuresteni
, detinere
, investitor
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide