Tendinţe 2018 - LOCUINŢE

O piaţă cu multe semne de întrebare: toţi ochii sunt pe ROBOR şi pe reducerea fondurilor la Prima casă

4 ian 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

• Programul Prima casă iese treptat din scenă, după ce fondurile alocate în 2018 sunt cu 25% mai mici. Programul va avea un buget de 2 mld. lei, ceea ce înseamnă că băncile vor putea acorda credite de circa 4 mld. lei. La o va­loare me­die a creditului de 50.000 de euro, de pro­gramul Prima casă ar putea be­ne­ficia anul viitor peste 17.000 de ro­mâni. Trep­tat, se revine la creditul ipotecar normal.

• Românii continuă să cumpere locuinţe din stadiul de proiect. Rata de absorbţie a locuinţelor înainte de a fi finalizate este de circa 80%.

• Oferta de locuinţe pe segmentul middle market este în creştere, dezvol­tatorii venind cu ansambluri rezi­denţiale în zone mai bune şi cu suprafeţe mai mari.

• Evoluţia ROBOR, creşterea euro şi instabilitatea politică vor influenţa cererea şi implicit evoluţia preţurilor la apartamente, după ce preţurile au urmat un trend ascendent în 2016 şi 2017.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.01.2018

 
Cuvinte cheie:
prima casa
, fonduri
, ochi
, piata
, reducere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide