www.zf.ro - Ultima actualizare 06:57
- Conferinte ZF
- Anuare ZF
- Anuare BM
- Fonduri mutuale
- Abonare
- Politica de confidentialitate
- Publicitate
- Contact
Cât costă deschiderea unui restaurant McDonald’s în România. E mai mult decât v-aţi fi aşteptat!
BUSINESSMAGAZIN.RO
Iată ce se întâmplă dacă cineva vrea să fure ornamentul de pe capotă al unui Rolls-Royce. Nimeni nu se aştepta la asta [VIDEO]
GO4IT.RO
Toată lumea l-a considerat EROUL din lagărele naziste, însă după 70 de ani un SECRET INFIORĂTOR iese la iveală. Ce s-a descoperit în JURNALUL SECRET al lui Hans Aspenger
GANDUL.INFO
Măsurile Rusiei provoacă PANICĂ. Ţările baltice cer ajutor MILITAR, inclusiv sisteme de RACHETE suplimentare: "NU putem face faţă singuri"
MEDIAFAX.RO
Şi-a dat arama pe faţă şi şi-a pus tot circuitul feminin în cap! Rivala care i-a interzis marele vis, AROGANŢĂ fără margini la adresa Simonei Halep
PROSPORT.RO
Şocant! Ce avere i-a lăsat Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume, micuţei Eliza!
TETELEJURNAL.RO
Cum au reuşit doi ŞOMERI din Timişoara să creeze o afacere de 5 MILIOANE de EURO chiar în curtea casei
BUSINESSMAGAZIN.RO
Cuvintele lăsate cu LIMBĂ de MOARTE. Ionela Prodan: ”Spune-i lui Liviu Dragnea că eu mă prăpădesc, dar vreau...”
COCOSTIRI.RO
Germania economică de astăzi îi aparţine lui Helmut Kohl, arhitectul reunificării Germaniei şi a Europei
19 iun 2017
Politicianul care a rezistat cel mai mult în funcţia de cancelar a murit vineri, la vârsta de 87 de ani.
La câteva luni de la căderea Zidului Berlinului, Helmut Kohl se întâlnea cu Mihail Gorbaciov, liderul URSS, la acesta acasă, pentru a negocia reunificarea Germaniei, spre groaza premierului britanic Margaret Thatcher. Un jurnalist sovietic o numise Doamna de Fier, şi nu degeaba.
Thatcher, reformatoarea economei britanice, iar după unii călăul clasei de mijloc britanice, se temea şi a avertizat că o Germanie reunificată ar deveni o superputere europeană. Şi a avut dreptate. A încercat să blocheze eforturile lui Kohl pentru reîntregirea ţării sale. Helmut Kohl, politicianul care a rezistat cel mai mult în funcţia de cancelar, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani. Angeke Merkel, actualul cancelar, este unul dintre protejaţii săi.
Într-o serie de manevre rapide şi îndrăzneţe în 1990, Kohl, în calitate de cancelar al Germaniei de Vest, s-a dus la Moscova pentru a-i cere lui Gorbaciov recunoaşterea Germaniei reunificate, a semnat un tratat de uniune economică şi socială rapidă cu liderii est-germani care i-au alungat pe comuniştii lui Erich Honecker. Cu ajutorul descurcăreţului său ministru de externe Hans-Dietrich Genscher a câştigat sprijinul Americii pentru planurile sale, scrie The Guardian.
SUA au avut un rol important în reîntregirea Germaniei. În consultările cu americanii de după căderea Cortinei de Fier, sovieticii acceptaseră deja în principiu reunificarea, notează Deutsche Welle. Principala problemă era dacă Germania mare rămânea membră a NATO, aşa cum era Germania de Vest.
Unul din ajutoarele de nădejde ale lui Kohl, vicepreşedintele cancelariei Horst Teltschick spune că Kohl făcuse din apartenenţa Germaniei la NATO una din precondiţiile prelungirii vizitei în URSS. Pe liderul sovietic, care avea pe cap probleme mult mai mari decât NATO, precum prăbuşirea imperiului său, apartenenţa Germaniei la alianţa militară nord-atlantică nu-l deranja. Ba chiar i-a oferit o oportunitate de afaceri. URSS acumulase datorii enorme în urma cursei pentru înarmare contra SUA şi nu mai putea menţine controlul asupra statelor din Est.
În schimbul permisiunii Kremlinului pentru reunificare, Kohl a acceptat plata costurilor retragerii trupelor sovietice şi stabilirii acestora acasă.
De asemenea, cancelarul a promis ajutor financiar pentru stabilizarea bugetului URSS. Suma totală plătită de Germania de Vest Moscovei pentru reunificare nu este cunoscută. Estimările o plasează între 50 şi 80 de miliarde de mărci (31-50 de miliarde de dolari). Mulţi spun că preţul a meritat, alţii că este mult prea mic pentru a fi adevărat.
Faptul că Germania şi-a permis eforturile de reconstrucţie naţională poate fi atribuit unei alte realizări politice de-a lui Kohl, Tratatul de la Maastricht din 1992, prin care a luat fiinţă Uniunea Europeană şi s-au pus bazele formării zonei euro.
Ambele proiecte au permis Germaniei să demonstreze că este capabilă de un nou miracol economic.
În 1990, economia Germaniei echivala cu 1.592 miliarde de dolari, faţă de 1.182 miliarde de dolari cât era cea a Marii Britanii. Anul acesta, GDP german este estimat de FMI la 3.423 miliarde de dolari, iar cel britanic la 2.496 de miliarde de dolari.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2017

BUSINESSMAGAZIN.RO

GO4IT.RO

GANDUL.INFO

MEDIAFAX.RO

PROSPORT.RO

TETELEJURNAL.RO

BUSINESSMAGAZIN.RO

COCOSTIRI.RO
Ultimele stiri categorie (articol)

Newsletter
Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!