Legendarul producător ungar de autobuze Ikarus şi-a cerut falimentul. Guvernul de la Budapesta nu a stimulat producţia industrială locală

11 iul 2018 Autor: Bogdan Cojocaru

Producătorul maghiar de autobuze Ikarus Egyedi, care îşi are rădăcinile într-un atelier de fierărie înfiinţat în 1895, a cerut protecţie faţă de creditori sub legea falimentului din cauza dificultăţilor de plată, scrie agenţia MTI. Managementul companiei a cerut guvernului să declare Ikarus o afacere de importanţă strategică şi să ia parte în procesul de reorganizare.

Documentele publice arată că Ikarus este deţinută de evopro Bus, Lanta-Consulting şi Albaric. Compania are aproape 200 de salariaţi. În 2016, veniturile sale se situau la 5,65 de miliarde de forinţi (17,1 milioane euro). Ikarus Egyedi, care anterior a operat sub numele de Mabi-Bus, se confruntă de câţiva ani cu probleme financiare, însă a sperat că va putea profita de planurile guvernului de stimulare a producţiei industriale locale.

CEO-ul şi proprietarul firmei Csaba Meszaros a fost unul dintre cei doi lideri care au stat anul trecut alături de ministrul economiei de atunci, Mihaly Varga, când acesta a anunţat strategia guvernamentală de producţie de autobuze. Varga este în prezent ministru de finanţe.

În februarie 2017, scrie index.hu, Ikarus a câştigat o comandă uriaşă de 180 de autobuze de la Volanbusz, furnizor de servicii de transport public deţinut de statul maghiar. Dintre aceste autobuze, circa 30 ar fi urmat să fie livrate companiei de transport public a Budapestei, BKV. Ikarus a primit credit pentru acest proiect de la MKB Bank, însă nu-şi poate onora comanda la timp, deşi a angajat şi muncitori suplimentari. Contractul nu a fost reziliat, însă Volanbusz ia în considerare această opţiune acum, când compania furnizoare şi-a declarat falimentul. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2018

 
Cuvinte cheie:
autobuze
, Ikarus
, faliment
, ungaria
, Budapesta
, Ikarus Egyedi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide