Cum poate fi folosit gazul din Marea Neagră în economia României

9 iul 2018 Autor: Roxana Petrescu

ObligaŢia de a vinde 50% din producţia de gaze din Marea Neagră în România, o posibilă supraimpozitare a veniturilor obţinute din urma dereglementării preţului la gaze, dar şi cerinţa de a lucra cu firme locale şi cu mun­ci­tori români sunt cele mai fierbinţi puncte de negociere între tabăra petroliştilor şi stat în legătură cu legea gazului din Marea Neagră.

Azi urmează o nouă rundă de discuţii, la care participă reprezentanţii companiilor petroliere şi membrii comisiilor de industrii, buget şi administraţie publică. De rezultatul negocierilor depinde startul producţiei de gaz din Marea Neagră.

Deşi sunt mai multe companii care derulează proiecte de explorare la mare adâncime în Marea Neagră, cei mai avansaţi sunt Petrom alături de americanii de la ExxonMobil, care, potrivit surselor din piaţă, ar putea extrage anual peste 6 mld. de metri cubi din perimetrul de mare adâncime Neptun. Acum, România produce circa 10 mld. de metri cubi de gaze, suficient pentru a acoperi cererea internă de gaze.

„Îi supără (pe petrolişti – n.red.) posibilitatea de a fi obligaţi să vândă jumătate din producţia de gaze pe piaţa internă pentru că pe de o parte se tem de scăderea preţului, iar pe de altă parte susţin că acest lucru îi împiedică să încheie contracte pe termen lung necesare pentu finanţarea investiţiilor“, spun surse din piaţă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2018

 
Cuvinte cheie:
gazul
, Marea Neagra
, economia romaniei
, productie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide