Ponderea companiilor cu capital străin în exporturi: în auto, metalurgie şi rafinare au 85%, în producţia de alimente, doar 55%

21 mar 2018 Autor: Sorin Pâslaru

Cea mai bună evoluţie a companiilor private ro­mâ­neşti la export a fost în 2016 în sectorul indus­triei ali­men­tare. Fir­mele româ­neşti au crescut de la 39% la 45%, ceea ce arată că finanţarea europeană, care şi-a atins în general ţinta în agricultură, a în­ceput să dea roade, arată a treia ediţie a stu­­­diului „Capitalul privat românesc” pu­blicat de Ziarul Financiar şi PIAROM – Patro­natul Investitorilor Autohtoni din România.

Cu o pondere de doar 6% din PIB, agri­cultura are acces la resurse financiare de la Uniunea Europeană de 17 mld. euro în perioada bugetară 2014-2020  - pen­tru plăţi directe şi proiecte, iar între 1997 şi 2013 a mai absorbit încă 13 mili­ar­de de euro. Cele 17 mld. euro înseamnă 75% din su­­ma de 23 mld. euro alocată pentru tot res­­­tul economiei prin aşa-numitele fon­duri structurale pentru perioada 2014-2020. În rest, firmele private româneşti pierd pondere la export pe toată linia. În exporturile totale de bunuri, ponderea companiilor cu capital privat românesc a scăzut drastic în 2016, până la 26%, faţă de 31% în anul anterior, din cauza creş­terii poziţiei investitorilor străini la export în majoritatea sectoarelor industriale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2018

 
Cuvinte cheie:
pondere
, export
, capital
, companii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide