În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri, România are un singur latifundiar român

Secțiune susținută de Medlife Logo

7 feb 2018 Autor: Roana Rotaru

În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România, după suprafaţa deţinută, sunt prezenţi cinci jucători privaţi, din care unu sigur este „moşier“ român, respectiv Sturdza Gheroghe Ioan Eric, care se trage dintr-o familie de domnitori, familia Sturdza.

„Statul român ar trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte“, a spus Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Cel mai mare proprietar privat din România este Iri Forest Assets, parte a grupului suedez IKEA, care deţine 38.788 hectare, potrivit datelor Ministerului Apelor şi Pădurilor. Grupul Ikea deţine însă mai multe companii în domeniul forestier în România, având inclusiv propriul ocol silvic, Ocolul Silvic Iri. 

Vezi pagina 9

„Achiziţia de păduri face parte dintr-o strategie mai amplă de investiţii în producţia sustenabilă de resurse pe care IKEA Group le consumă în mod direct, de exemplu energia, sau indirect, prin procesul de fabricaţie a produselor sale“, spun reprezentanţii grupului Ikea.

Fondul forestier al României are o suprafaţă de 6.558.957 hectare, din care top 15 proprietari acoperă 51%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2018

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
proprietari de paduri
, paduri
, latifundiar roman
, ikea
, Sturdza Gheroghe Ioan Eric
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide