Reindustrializarea României. Chimia, industria cu cel mai mare deficit comercial din economie: 4 mld. euro în 2016

26 iun 2017 Autor: Dana Ciriperu

Industria chimică (substanţe şi produse chimice) a exportat anul trecut produse de 1,6 mld. euro şi a importat de 5,6 mld. euro, astfel că de­ficitul de 4 mld. euro anul trecut pla­sează sectorul în topul defi­ci­telor în comerţul in­ternaţional de bunuri.

Virgiliu Băncilă, preşedintele combi­na­tului Chimcomplex Borzeşti, parte a grupului SCR, spunea recent că în România a dispărut producţia de cau­ciuc sintetic, fibră sintetică, polistiren, polietilenă, producţia de pesticide, iar piaţa locală a devenit astfel o prizo­nieră a importurilor.

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind faptul că sectorul a fost zgu­duit de intrarea în faliment a pro­ducătorului de sodă calcinată GHCL Upsom Ro­mânia (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a pro­du­cătorului Olt­chim şi a combina­tului Amo­nil Slo­bozia. Oltchim Râm­­­nicu Vâl­cea, liderul produ­că­torilor din in­dus­tria chi­mică în 2007, în insolvenţă în pre­zent, şi-a re­dus semnificativ afacerile de la 524 mil. euro în 2007 la doar

169 mil. euro anul trecut, coborând pe locul doi în topul din industria chimică. Numărul de salariaţi a scăzut dramatic în ultimii zece ani, de la 4.800 în 2007 la doar 1.900 de angajaţi anul trecut, arată aceeaşi sursă.

Ziarul Financiar organizează astăzi o conferinţă pe tema reindustrializării României pentru a vedea cât de fezabil este un astfel de proiect.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2017

 
Cuvinte cheie:
Reindustrializarea Romaniei
, Chimia
, industrie
, deficit comercial
, angajati
, insolventa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide