Cea mai mare avere a României: românii sunt „cei mai mari proprietari“ de imobile din Europa. Doar 4% din populaţie stă cu chirie

2 iul 2018 Autor: Cristina Rosca

România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea din populaţie care locuieşte în casă proprie mai degrabă decât cu chirie, arată o statistică a Eurostat. Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populaţie stă cu chirie. În Germania ponderea e 50-50%, conform aceleiaşi surse.

Datele arată că cei mai mulţi proprietari sunt în ţările din Europa Centrală şi de Est, state care au fost sub regim comunist până acum 30 de ani. Ponderea chiriaşilor creşte cu cât economia este mai dezvoltată. Această situaţie poate fi explicată prin faptul că în timpul regimului comunist populaţia investea în bunuri materiale - casă, maşină -, iar această mentalitate s-a păstrat. Călătoriile în afara ţării sau hainele unor branduri de top erau imposibil de achiziţionat, lucru care nu se întâmpla în Occident. Aceste obiceiuri se menţin şi astăzi, iar statistica Eurostat confirmă acest lucru. O altă explicaţie poate fi că bărbaţii pleacă de lângă părinţi la 30,3 ani în România, în timp ce femeile reuşesc să se desprindă de familie la vârsta de 25,6 ani, cu aproape cinci ani mai repede decât bărbaţii.

Tinerii care părăsesc cel mai repede casa părintească sunt suedezii, care se mută de la părinţi, în medie, la vârsta de 21 de ani. De asemenea, copiii se mută destul de devreme de la părinţi în Danemarca (21,1 ani), Finlanda (21,9 ani) şi Luxemburg (21,4 ani).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2018

 
Cuvinte cheie:
locuinbte
, proprietari
, chirie
, populatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide