Semnal de alarmă. România are a şaptea cea mai mare creştere a deficitului comercial din UE

19 iun 2018 Autor: Răzvan Botea

Deficitul comerţului exterior cu bunuri s-a adâncit cu 500 de milioane de euro în primele patru luni din 2018 în România, până la 2,8 mld. euro, arată datele Eurostat.

România se situează pe locul 7 în Uniunea Euro­peană în privinţa creşterii deficitului comercial în perioada ianuarie-aprilie 2018 prin comparaţie cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Astfel, valoarea im­porturilor a depăşit-o pe cea a ex­porturilor româneşti cu 3,8 miliarde de euro în primele 4 luni din an, potrivit datelor oferite de Eurostat.

„S-a atras atenţia asupra acestei dinamici a deficitului comercial în ultima vreme în România şi au existat semnale şi din partea unor oficialităţi, îndeosebi Banca Centrală, asupra peri­colului pe care îl reprezintă această dinamică. Era de aşteptat ca lucrurile să evolueze în această direcţie pentru că în România asistăm la o creştere a veni­tu­rilor şi evident că o parte din aceste veni­turi  s-au îndreptat către pro­duse de im­port, lucru care a contribuit la de­teriorarea balanţei come­rciale“, a declarat pentru ZF Aurelian Dochia, analist financiar.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.06.2018

 
Cuvinte cheie:
Romania
, deficit comercial
, bunuri
, uniunea europeana
, comert
, importuri
, exporturi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide