Noua lege a internshipului: angajatorii sunt obligaţi să-şi plătească internii

23 iul 2018 Autor: Adelina Mihai

Firmele care primesc angajaţi în internship trebuie să le ofere, obligatoriu, o indemnizaţie de cel puţin 580 de lei net pe lună, să încheie cu aceştia un contract pe o perioadă de maximum şase luni, iar dacă internii sunt angajaţi ulterior şi stau 2 ani în companie, angajatorii vor primi de la stat câte 1.000 de euro pentru fiecare intern devenit angajat, arată prevederile legii internshipului. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial şi se aplică din a doua parte a lunii august.

„Aceste reglementări sunt importante pentru că scot la lumină o zonă gri, când unele companii creau programe de internship ca substitut pentru contractul de muncă, inclusiv pentru zone unde internshipul nu era logic (de exemplu, munca necalificată). Statul instituie pentru companii obli­gati­vitatea unui contract şi a unei indemnizaţii şi astfel elimi­nă aceste cazuri la limită sau chiar de muncă la negru. Acu­mu­larea dovedită de experienţă în muncă (un obstacol pen­tru tineri la angajare) nu va mai fi aşa o problemă datorită acestei legi“, a explicat Sorin Faur, fondator al companiei de consultanţă în resurse umane Academia de HR.

Potrivit legii, numărul internilor care pot participa la un program nu poate depăşi 5% din numărul total al salariaţilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2018

 
Cuvinte cheie:
lege
, internship
, angajatori
, salarii
, interni
, angajati
, munca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide