Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să preia 51% din acţiunile Daewoo la şantierul naval din Mangalia este “în aer”. Statul a amânat până acum să îşi exercite dreptul de preemţiune dar premierul dă asigurări că “îl vom lua”

11 ian 2018 Autor: Mirabela Tiron

Tranzacţia prin care olandezii de la Damen urmau să preia 51% din acţiunile Daewoo la şantierul naval din Mangalia, aprobată anul trecut de Consiliul Concurenţei, este “în aer” dat fiind că statul încă analizează tranzacţia şi se gândeşte să îşi exercite dreptul de preemţiune, decizie amânată până acum.

Ministerul Economiei a prezentat Guvernului situaţia la zi în care se află şantierul din Mangalia, comenzile existente, valoarea datoriilor, urmând ca aceasta să fie analizată iar până la finalul lunii ianuarie statul să ia o decizie,  potrivit unor surse din Ministerul Economiei. Oficialii Damen şi Daewoo nu au răspuns solicitării ZF. Deşi partea coreeană a iniţiat discuţiile pentru vânzarea acţiunilor deţinute la şantierul din Mangalia încă din 2016, statul nu şi-a exprimat până acum interesul în  cumpărarea pachetului majoritar. Acum, după ce Daewoo a bătut anul trecut palma cu olandezii de la Damen, statul se gândeşte să îşi exercite dreptul de preemţiune.

La finalul anului trecut, Ministerul Economiei transmitea  către ZF că în AGA SN 2 Mai Mangalia din 19.10.2017 s-a hotărât amânarea exercitării dreptului de preferinţa al SN 2 Mai SA Mangalia şi mandatarea conducerii societatii să solicite Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) completarea informaţiilor privind preţul propus şi celelalte condiţii ale vânzării. Mai mult, Ministerul Economiei transmitea că opţiunea privind exercitarea dreptului de preferinţă trebuie să ia în calcul situaţia dificilă în care se află şantierul, ce înregistrează pierderi mari începând din anul 2009.  Datoria societăţii se ridica  la finalul lui 2016 la peste 1,2 mld dolari, din care peste 420 mil. dolari către acţionarul majoritar DSME. Ministerul Economiei solicitase Damen informaţii privind intenţiile acestuia referitoare la implicarea în activitatea viitoare a şantierului din Mangalia.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
santier
, tranzactie
, mangalia
, actiuni
, drept
, amanare
, preluare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide