Conferinţă KPMG, „Piaţa muncii – de la realităţile de astăzi, la predicţiile de mâine“

Revolta angajatorilor: Prin modificările la Codul Muncii, statul ne cere prea multe hârtii, iar noi nu găsim angajaţi. Aducem vietnamezi cu salarii de 2.200 de lei net. Inspecţia muncii: Există şantiere în care muncitorii au contracte de 2 ore pe zi şi stau 12 ore la muncă

26 sep 2017 Autori: Dragoş Dinu , Roxana Rosu , Cristina Bellu , Sorin Pâslaru

Dezbaterile dintre angajatori şi Inspecţia Muncii de la conferinţa KPMG

♦ Prin noile modificări ale Codului muncii se complică foarte mult evidenţa contractelor de muncă şi a prezenţei salariaţilor la serviciu, în condiţiile în care problema principală a pieţei muncii este criza de personal.

Companiile sunt îngrijorate de noile modificări ale Codului muncii, pentru că nu ştiu cum să aplice legea astfel încât să nu rişte amenzi de la inspectorii de muncă.

În acelaşi timp, au dificultăţi în recru­ta­re din cauza deficitului de personal şi sunt nevoite să aducă muncitori asiatici la costuri mai mari, dar şi cu retenţia angajaţilor din Ge­ne­raţia Z, mai puţin stabilă, arată concluziile con­­ferinţei „Piaţa muncii – de la realităţile de astăzi, la predicţiile de mâine“, organizată ieri de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG în parteneriat cu ZF.

Companiile acuză autorităţile că au biro­cratizat foarte mult procedurile prin noile modificări ale Codului muncii - cum este cazul menţionării orei venirii şi plecării fiecărui anga­jat de la birou-  şi nu ştiu cum să aplice legea pentru a evita amenzile.

„Noi nu controlăm politicile interne ale companiilor, nu le spunem cum să facă programul de lucru. Dar dacă au program flexibil, acest lucru trebuie să fie stipulat unde­va, în regulamentul intern, pentru că altfel nu consider că există. Dovada se poate face prin carduri sau prin fişe de prezenţă“, a spus Dantes Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii.  El a clarificat astfel una dintre cele mai mari dileme ale angajatorilor din ultima pe­rioa­dă, care nu ştiau cum să evidenţieze ora de în­cepere şi de terminare a muncii anga­ja­tu­lui, conform noilor prevederi legislative. Bratu a adăugat că aceste modificări au ca scop combaterea muncii la negru, întrucât există şantiere în care muncitorii „au contracte de muncă de 2 ore pe zi şi stau 12 ore la muncă“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2017

 
Cuvinte cheie:
Conferinta
, KPMG
, Piata muncii
, forta de munca
, personal
, angajatori
, resurse umane
, hr
, tehnologie
, contracte de munca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide