Top companii din 2015. Miliardarii economiei României: 15 companii au sărit peste un miliard de euro

3 iun 2016 Autor: Dana Ciriperu

Economia românească a avut anul trecut 15 companii cu afaceri mai mari de un miliard de euro, cu una în plus faţă de 2014. Miliardarii din business au cumulat afaceri de 27 mld. euro, 10% din tot ce rulează firmele din România.

Comerţul modern este marele câştigător din business în 2015 cu cinci companii în clubul miliardarilor, dintre care două - Lidl şi Auchan - intrate pentru prima dată. Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro Cash& Carry şi Auchan au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 6,3 mld. euro, în creştere cu 13% faţă de 2014, cu cel mai mare avans punctat de discounterul Lidl (plus 22% la vânzări). 

La polul opus, barilul ieftin s-a văzut în rezultatele companiilor petroliere ale căror cifre de afaceri au scăzut în 2015, dar unde pentru prima dată rafinarea a generat profit în cazul celor trei jucători-cheie (OMV, Rompetrol şi Lukoil). Rafinăria ruşilor de la Lukoil a ieşit însă din topul miliardarilor, astfel că petrolul a mai rămas cu cinci companii în elita de business, la fel ca şi comerţul alimentar.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2016

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
companii
, miliardari
, economie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide