Isărescu, guvernatorul BNR: „O bancă, dacă e deşteaptă, mişcă banii, ţine minimul de lichiditate, dar calculele nu sunt simple“

miercuri, 19:00 Autor: Claudia Medrega

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Dobânzile pe piaţa interbancară sunt unde trebuie, fluctuaţiile sunt mici. Pentru dumneavoastră probabil sunt mari, dar pentru noi sunt absolut normale. ROBOR la 3 luni, care este acum o obsesie pentru că are şi impact în creditare, se plimbă între 3,1 şi 3,4%. Mişcări între 3,1 şi 3,4% sunt normale. Cam pe acolo le vedem şi în perioada următoare.

Banca centrală trebuie să asigure lichiditate în piaţa inter­bancară prin opera­ţiuni repo sau prin faci­litatea Lombard, iar în ul­tima perioadă excesul şi deficitul de lichi­ditate au fost temporare, în timp ce do­bânzile pe piaţa interbancară au ajuns „unde trebuie“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a arătat că băncile comerciale, dacă sunt „deştepte“, mişcă banii şi ţin mi­nimul de lichiditate, însă calculele nu sunt simple.

„Băncile sunt mijlocitori. S-au plătit cu banii din bănci taxe şi impozite ale clienţilor şi lichiditatea s-a diminuat. O bancă, dacă e deşteaptă, mişcă banii, ţine minimul de lichiditate. Dar, calcu­lele nu sunt simple. Dacă ai 10.000 de clienţi, trebuie să întrevezi cu înţe­lepciune 10.000 de mişcări. Fiecare face ce vrea cu banii săi. Este o treabă grea cea de trezorier. Faptul că noi îi mai ure­chem pe trezorieri nu înseamnă că nu le apreciem activitatea. Îi mai ure­chem pentru unele declaraţii care creează confuzii“, a declarat Isărescu la brie­fingul de presă de după ultima şe­dinţă de politică monetară din acest an.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
lichiditate
, bnr
, mugur isarescu
, guvernatorul bnr
, refuz
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide