Românii sunt cei mai mari finanţatori ai băncilor: depozitele depăşesc creditele

20 iun 2018 Autor: Claudia Medrega

♦ Populaţia a fost în T1 2018 creditor net faţă de bănci.

Românii şi-au menţinut anul trecut, precum şi în primul trimestru din 2018, poziţia de creditor net în raport cu băncile (lei şi valută), iar tendinţa este ascendentă, în condiţiile creşterii creditării totale cu un ritm temperat şi a orientării spre economisire.

La sfârşitul primului trimestru din acest an s-a înregistrat o diferenţă de aproape 50 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile totale ale populaţiei către sistemul bancar, în creştere cu 13% faţă de T1 2017, după ce la finele anului trecut  depozitele depăşeau creditele cu 46,7 mld. lei, conform datelor BNR.

În timp ce poziţia de creditor net în valută a populaţiei a avut o creştere consistentă, dublându-se faţă de nivelul din primul trimestru din 2017, poziţia de creditor net în lei a scăzut cu 25% în martie 2018 faţă de martie 2017, deoarece creditele în moneda naţională cresc mai repede decât depozitele în lei, susţine BNR în cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare.

Populaţia a devenit din anul 2012 creditor net al băncilor, după ce în perioada de boom economic frenezia creditării a făcut ca românii să fie net datori în relaţia cu instituţiile de credit, stocul depozitelor fiind egalat şi apoi depăşit cu paşi rapizi de volumul creditelor. Criza economică a aplatizat însă brusc dinamica creditării, iar redresarea a fost modestă în ultimii ani.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2018

 
Cuvinte cheie:
finatatori
, banci
, depozite
, credite
, bnr
, economisire
, datorii
, moneda nationala
, stabilitate
, sistem bancar
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide