Valentin Lazea, economistul-şef al BNR: Noi nu avem un sistem bancar cu risc sistemic pentru că dimensiunea băncilor este mică şi nu avem instrumente sofisticate

30 iun 2017 Autor: Cristian Hostiuc

Dimensiunea mică a sistemului bancar românesc şi lipsa instrumentelor sofisticate fac ca „sistemul nostru bancar să nu aibă un risc sistemic“, consideră Valentin Lazea, economistul-şef al BNR. 

Sistemul bancar românesc avea anul trecut active de 393,6 mld. lei, ponderea în PIB fiind de numai 50%. 

Ponderea activelor bancare în PIB a intrat în anii de criză sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007, ceea ce a marcat practic o întoarcere în timp a industriei bancare, ajustarea bilanţurilor băncilor împingând sectorul bancar chiar la stadiul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când diferenţa faţă de pieţele dezvoltate era extrem de mare. 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.06.2017

 
Cuvinte cheie:
refuz
, bnr
, economist
, sef
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide