Fondurile mutuale au devenit unii dintre cei mai mari investitori în statul român: 18% din datoria publică este finanţată de investitorii instituţionali români

14 sep 2018 Autor: Răzvan Botea

Investitorii instituţionali români (fonduri mutuale, fonduri de pensii, companii de asigurări) au o pondere de 18% din datoria publică finanţată prin titluri de stat.

Cu toate acestea, investitorii străini sunt cei care deţin cea mai mare parte a titlurilor pe termen lung, astfel încât se creează o volatilitate pe zona de investiţii pe termen lung, a spus la ZF Live Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management.

„O mare realizare a ultimilor 10 ani a fost să construim o structură de investitori instituţionali români, care are aceeaşi pondere în datoria publică finanţată prin titluri de stat cu non-rezidenţii, cu investitorii străini, ceea ce este extrem de important pentru a realiza un echilibru. Practic, dacă este să comparăm cei 10 ani, în 2008, când străinii aruncau peste bord titlurile de stat româneşti, nu au existat investitori intituţionali români destul de puternici, nu aveam echivalentul pe care îl avem acum.”

Fondurile mutuale din România s-au apropiat în 2015, cumulat la nivelul pieţei, de pragul de 5 miliarde de euro: „De atunci suntem sub acest prag, ultimii doi au fost ani de uşoară contracţie, acum fiind undeva la 4,7 mld. euro. Asta datorată în foarte mare parte incertiudinii politicilor fiscale pe care le-au promovat succesiv guvernele ultimelor 18-20 de luni, în pofida scăderii dobânzilor la depozite”.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.09.2018

 
Cuvinte cheie:
Fondurile mutuale
, bursa
, BVB
, investitori
, statul roman
, datoria publica
, investitorii institutionali romani
, investitori straini
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide