C&W Echinox: Proiectele de birouri din afara Bucureştiului vor intra tot mai des în vizorul străinilor

14 sep 2018 Autor: Bogdan Alecu

Antreprenorii români vor pierde treptat teren în faţa străinilor în oraşe precum Cluj, Timişoara, Iaşi sau Braşov pe măsură ce proiectele de birouri construite de acestea vor fi achiziţionate de fonduri de investiţii sau companii din alte ţări.

„În oraşele regionale peste 80% din dezvoltatori sunt antreprenori locali, în timp ce în Bucureşti străinii deţin peste jumătate din piaţa de birouri. Acum am început să vedem că AFI (Israel - n.red.) demarează un proiect la Braşov. În cazul parcurilor de birouri am văzut şi vom mai vedea tranzacţii, în timp ce în cazul clădirilor mici şi medii, de multe ori antreprenorii locali le păstrează deoarece aduc venituri constante“, explică Cristi Moga, Research Consultant, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Spre exemplu Ion Sturza, care deţine proiectul Liberty Technology Park discută vânzarea acestuia cu companii precum Ceetrus (fostul Immochan), în timp ce Iulian Dascălu a vândut jumătate din pachetul care cuprinde cele patru malluri Iulius pe care le deţine pe piaţa locală, în oraşele Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava, către fondul olandez de investiţii Atterbury Europe.

Anul trecut, cea mai mare tranzacţie cu proiecte de birouri a fost parafată de achiziţia celor de la Ceetrus, care au cumpărat birourile Coresi din Braşov de la  Ascenta Management.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.09.2018

 
Cuvinte cheie:
C&W Echinox
, birouri
, timisoara
, antreprenori
, cluj napoca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide