Scădere drastică: Francezii sunt îngrijoraţi de situaţia patrimoniului de stat, aflat în cădere liberă în ultimii zece ani. Valoarea s-a diminuat de la 58% din PIB în 2007 la 8% anul trecut. Ce planuri are Franţa?

miercuri, 21:40 Autori: Catalina Apostoiu , Bogdan Cojocaru

În zece ani, valoarea patrimoniului net al administraţiilor publice din Franţa a scăzut de la 58% din PIB la 8%, relevă un raport al asociaţiei Fipeco, condusă de François Ecalle, fost consilier-şef al Curţii de Conturi, potrivit Le Figaro.

În studiul său, acesta analizează evoluţia patrimoniului administraţiilor, făcând o comparaţie cu datoria publică, pentru a obţine o imagine clară asupra bo­găţiei reale a statului şi colectivi­tă­ţilor. Bilanţul este îngrijorător, valoarea patrimoniului diminuându-se de la 58% din PIB în 2007 la 8% anul trecut.

Documentul redefineşte mai întâi acti­vele şi pasivele administraţiilor pu­blice. Datoria publică în sensul trata­tului de la Maastricht atingea 2.258 mld. euro la finalul anului 2017 (98,5% din PIB), dar nu ia în calcul anu­mite pasive care, adăugate, duc la anga­jament financiar total de 3.145 mi­liarde de euro, echivalentul a 137% din PIB.

În ceea ce priveşte activele finan­ciare, suma regăsită în vistieriile publice se ridică la 1308 miliarde de euro, o sumă care reprezintă 57,1% din PIB. Statul francez deţine cea mai mare parte a acestor active, 51%.

Diferenţa dintre datoria publică şi activele financiare se ridică astfel la 1.837 miliarde de euro şi corespunde anga­jamentelor financiare nete ale sta­tului. Suma echivalează cu 80% din PIB, pe când media zonei euro este de 68%, iar cea a UE de 64%. Nivelul Franţei este comparabil cu cel al Marii Britanii sau Belgiei.

Totuşi, pentru a obţine o imagine fidelă a situaţiei financiare a Franţei, trebuie adăugate activele nonfinan­ciare ale statului şi altor administraţii pu­blice. De remarcat, patrimoniul istoric şi spaţiile naturale sunt evaluate la un preţ apropiat de zero. Considerate inestima­bile, contabilii nu pierd vremea cu estimarea valorii acestora.

Valoarea activelor nonfinanciare se ridică astfel la 2.028 miliarde de euro. Adăugând această sumă la datoria netă, obţinem un uşor sold pozitiv de 191 miliarde de euro, adică 8% din PIB. Este tot ce ar rămâne (pe lângă castele şi păduri) dacă statul francez ar alege să se pună în faţa creditorilor.

O perspectivă îngrijorătoare pentru viitor din moment ce acest patrimoniu nu face decât să scadă de vreo zece ani. După ce evoluase către 30% în perioada 1995-2005, acesta atinsese un nivel record de 58% din PIB în 2007.

Pentru Fipeco, evoluţia datoriei este factorul primordial din spatele aces­tei scăderi, activele stagnând în pe­rioa­da 2007-2017.

Bineînţeles, conjuctura are la rândul ei un impact. Însă diminuarea patrimoniului net al statului francez a fost însoţită de o creştere a fiscalităţii şi bugetului public în timpul mandatelor lui Nicolas Sarkozy, Francois Hollande şi Emmanuel Macron.

Diminuarea puternică a patrimoniului net arată deci că datoria a fost utilizată pentru a acoperi scăderea continuă a cheltuielilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2018

 
Cuvinte cheie:
Francezii
, ingrijorare
, patrimoniul de stat
, pib
, franta
, datorie publica
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide