Furtuna Robor începe să-i coste mult pe antreprenorii români. Cris-Tim are cheltuieli financiare mai mari cu 600.000 de euro pe an din cauza creşterii Robor: „Vedeam 3,5% Robor abia la sfârşitul anu­lui, dar m-a luat prin surprindere evoluţia”

Secțiune susținută de Medlife Logo

9 iul 2018 Autor: Roana Rotaru

Răzvan Furtună, directorul finan­ciar al Cris-Tim: Impactul mare nu vine din dobânzi, ci din modificările salariale, din modificările Codului fiscal. Avem creşteri de costuri salariale de 60% în ultimii trei ani, adică de 8 mil. euro. Este imens. Acele costuri se transferă în preţ

♦ Răzvan Furtună, directorul financiar al grupului: Vedeam 3,5% Robor abia la sfârşitul anu­lui, dar m-a luat prin surprindere evoluţia.

Cris-Tim, liderul pieţei de me­ze­luri din România, a plătit băn­ci­lor în plus echivalentul în lei a 600.000 de euro în ultimul an din cauza creşterii ROBOR, mai mult decât s-ar fi aşteptat managementul com­pa­niei.

Această cheltuială suplimentară cu ROBOR va fi acoperită din profitul compa­niei, spune Răzvan Furtună, directorul finan­ciar al grupului şi fost bancher la BCR.

„Cheltuim în jur de 600.000 de euro în plus pe an din cauza creşterii ROBOR. Este mai mult decât am prevăzut. Avem o creştere de chel­tuială cu ROBOR pentru că am decis să con­ti­nuăm cu investiţiile. Dacă am fi consi­de­rat că această creştere de ROBOR ne peri­cli­tează rezultatele anuale, am fi stopat in­ves­ti­ţiile, însă am mers în continuare. Ne micşorăm pro­fita­bi­li­ta­tea, nu ne ducem în preţ“, a spus Răzvan Furtună, CFO al Cris-Tim, prezent la ZF Bankers Summit 2018.

Robor a crescut puternic în ultimele nouă lu­ni, începând din septembrie 2017, de la circa 1% la 3,5% în prezent, în funcţie de scadenţa la o lună, trei sau şase luni. Băncile nu dau o ex­pli­ca­ţie clară pentru creştere, având în ve­dere că în toa­tă această perioadă a fost supra­li­chiditate în sis­temul bancar, adică oferta de lei depăşeşte cererea.

Ca dovadă că au bani prea mulţi, băncile nu majorează dobânzile la depozite la popu­laţie şi firme, ci le menţin la niveluri ridicole, de sub 1% pe an, mult sub inflaţia de peste 3% pe an.

De asemenea, în piaţa monetară sunt atât de mulţi bani încât BNR atrage depozite de la bănci. Evoluţia Robor în condiţii de supra­ofertă de lei este bizară, apreciază unii analişti, având în vedere că la orice altă marfă (carne, ouă, cereale) abundenţa de pe piaţă duce la ieftinirea acesteia. În zona euro, spre exemplu, dobânzile sunt în continuare negative.

„Vedeam 3,5% Robor abia la sfârşitul anu­lui, dar m-a luat prin surprindere evoluţia. Cred că o să am de dat explicaţii preşedintelui Radu Timiş“, a spus Furtună, care a lucrat, înainte de a ocupa această poziţie anul trecut, timp de 20 de ani în banking.

Cu toate acestea, businessul Cris-Tim este mai puternic influenţat de creşterile salariale şi de modificările aduse Codului fiscal decât de creş­terea ROBOR, potrivit lui Furtună.

„Impactul mare nu vine din dobânzi, ci din modificările salariale, din modificările Codului fiscal. Avem creşteri de costuri salariale de 60% în ultimii trei ani, adică de 8 mil. euro. Este imens. Acele costuri se transferă în preţ“, a spus CFO-ul Cris Tim.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2018

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
crestere
, financiar
, cauza
, cheltuieli
, produse
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide