O piaţă în reconstrucţie. Industria cărămizilor a bifat în 2017 al cincilea an de creştere. „Piaţa va avansa cu circa 5% în 2018“

16 apr 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Piaţa locală a cărămizilor şi-a continuat anul trecut trendul de creştere ca volum al produselor livrate anual, o tendinţă care s-a menţinut în ultimii cinci ani. În 2017 au fost realizate în total 2,82 de milioane de metri cubi de cărămizi, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei de consultanţă în construcţii Neomar Consul­ting. La o valoare de 160 de lei pe metru cub de cărămidă (preţ la poarta fabricii), înseam­nă că piaţa s-a situat în 2017 la peste 450 de milioa­ne de lei. Această valoare este com­ple­tată însă şi de adaosurile distribuitorilor, astfel că cifra de afaceri cumulată raportată de companii este mai mare.

„Piaţa zidăriei este influenţată în mod direct de construcţiile rezidenţiale, peste 90% din consumul acestor materiale fiind dedicate acestui tip de construcţii. Piaţa va avea o creştere moderată în jurul a 5% (în funcţie de evoluţia pieţei construc­ţiilor rezidenţiale)“, spune Bogdan Funieru, managing director al Neomar Consulting.

Industria cărămizilor a cunoscut o scă­dere bruscă în 2009, când s-a prăbuşit de la 3,12 milioane de metri cubi producţie la 2,07 mi­lioane de metri cubi, pe fondul crizei financiare şi al stopării proiectelor de construcţii. Românii nu au mai fost dispuşi să investească în locuinţe, iar dezvoltatorii au frânat şi ei investiţiile în rezidenţial.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2018

 
Cuvinte cheie:
piata
, crestere
, industrie
, avansare
, reconstructie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide