Adrian Vasilescu, BNR: Inflaţia: otravă sau medicament? (1)

21 iun 2018 Ziarul Financiar

Parafrazând un celebru adagiu, potrivit căruia filosofia este ceea ce toată lumea ştie că este... şi despre inflaţie se poate spune că este ceea ce toată lumea ştie că este. Mai cu seamă că, de ceva vreme, până şi tratatele de economie au părăsit nenumăratele definiţii sofisticate ale inflaţiei, trecând la explicaţii simple şi uşor de înţeles. Lumea întreagă a acceptat o unică definiţie: „creşterea generalizată a preţurilor de consum“. A totalităţii preţurilor, deci, nu doar a câtorva preţuri.

Fenomenul inflaţionist în ţara noastră are încă nevoie de analize detaliate. Pentru a-i fi bine cunoscute, sub toate aspectele, dimensiunile, specificul, cauzele. Mai ales că seria şocurilor inflaţioniste din perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018 ne-a convins şi mai mult, dacă mai era nevoie, că lupta cu inflaţia a fost şi rămâne grea. Îndeosebi fiindcă tratamentele ce pot fi aplicate au multe contraindicaţii. Şi încă un detaliu: ca şi în medicină, şi în economie se aplică principiul că nu există boli, ci numai bolnavi. Interesează aşadar, cu prioritate, cum se manifestă boala numită inflaţie în corpul economiei româneşti.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2018

 
Cuvinte cheie:
Adrian Vasilescu
, BNR
, Inflaţia
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide