Gaura neagră din sănătate

Unde se duc cei 7 mld. euro/an, bugetul CNAS. De ce nu spune Casa cum arată top 50 decontări pe analize medicale, investigaţii sau pe spitale. „Transparenţa înseamnă acceptarea responsabilităţii de a da socoteală în faţa cetăţeanului.”

12 iul 2018 Autor: Mirabela Tiron

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţie publică, ce administrează sistemul asigurărilor sociale de sănătate în România şi care a avut pe mână un buget de 28,8 miliarde de lei anul trecut (peste 7 mld. euro), nu spune care sunt top 50 decontări pe analize medicale şi investigaţii medicale sau pe spitale, dar nici câţi bani se duc defalcat către operatorii de stat şi către cei de la privat.  

Pe site-ul CNAS se găsesc doar date legate de evoluţia anuală a bugetului şi realizările pe fiecare an, respectiv decontările totale pe  fiecare categorie de cheltuială (medicamente, investigaţii, spitale, altele).

Fiecare casă judeţeană de asigurări de sănătate are pe mână un buget, dar CNAS nu prezintă centralizarea decon­tărilor pe fiecare judeţ şi nici date defalcate pe tip de fur­nizor sau serviciu (de exemplu pe analize medicale şi in­vestigaţii paraclinice sunt prezentate doar decontările totale).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2018

 
Cuvinte cheie:
sanatate
, CNAS
, decontari
, analize medicale
, spitale
, transparenta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide